- κυστικέρκωση
- Παρασιτική ασθένεια του ανθρώπου αλλά και διαφόρων ζώων της ομάδας των κεστωδών, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυστικέρκων στους ιστούς και στα όργανα. Στον άνθρωπο προκαλείται από τις νύμφες της ταινίας των χοίρων, της έλμινθας. Η ημιώριμη έλμινθα παρασιτεί μόνο στο λεπτό έντερο, αλλά οι νύμφες του παράσιτου (κυστίκερκοι) παρασιτούν και στους μυς, στον υποδόριο ιστό και σε άλλους ιστούς των χοίρων, σπανιότερα και άλλων ζώων καθώς και του ανθρώπου. Οι κυστίκερκοι συνήθως παρασιτούν στα μάτια, στον εγκέφαλο, στον νωτιαίο μυελό, κάτω από το δέρμα και στους μυς. Από το μέρος που παρασιτούν εξαρτώνται και τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως κεφαλαλγίες, σπασμοί, ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της όρασης. Η προφύλαξη από την αρρώστια βασίζεται στον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο του κρέατος, στη συστηματική αποκάλυψη και θεραπεία του φορέα, στη διαφώτιση, στη χρησιμοποίηση μόνο καλά βρασμένου ή ψημένου χοιρινού κρέατος καθώς επίσης στην τήρηση της ατομικής υγιεινής και στην υγιεινή συντήρηση του κοπαδιού.
Στα ζώα η κ. από κυστίκερκους είναι πολύ διαδεδομένη. Από την αρρώστια αυτή προσβάλλονται συνήθως τα άλογα, οι χοίροι, οι σκύλοι, οι καμήλες και ορισμένα τρωκτικά. Οι ώριμες γεννητικά έλμινθες παρασιτούν και στα έντερα των σαρκοφάγων. Τα ζώα μολύνονται συνήθως από κ. από την τροφή ή από το νερό, τα οποία είναι μολυσμένα με ωάρια των παράσιτων. Οι κυστίκερκοι αναπτύσσονται στους σκελετικούς μυς, στους μασητήρες, στην καρδιά, στη γλώσσα, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και ιστούς. Μάλιστα κάποια είδη κυστικέρκων προκαλούν μαζικούς θανάτους προβάτων και κουνελιών. Τα ζώα όμως μπορεί να προφυλαχθούν με την τήρηση αυστηρής καθαριότητας στους τόπους διαμονής τους, υγειονομική επίβλεψη στα σφαγεία, ενταφιασμό των ψόφιων ζώων και άλλα υγειονομικά μέτρα.
* * *ηπαρασιτική νόσος που οφείλεται στην ύπαρξη κυστικέρκων σε ιστούς και όργανα ορισμένων θηλαστικών.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ. γαλλ. cysticercose < γαλλ. cysticerque (πρβλ. κυστίκερκος)].
Dictionary of Greek. 2013.